AKTIVNOST ZA PREDSTAVITEV DVEH POBUD SPREMEMBE USTAVE RS

4.5
(22)

vrnitev suverenosti in referenduma ljudem, da bomo spet sami odločali o sebi

Potrebujemo 30.000 overjenih podpisov, do danes sem jih prejela okrog 1.150. Uradni podatek bo znan jutri.

KRATKA OBRAZLOŽITEV NAMENA

Leta 1990 se je Socialistična Republika Slovenija odločila, da bo izvedla plebiscit za odcepitev od SFRJ. Na plebiscitu smo se volivci v veliki večini odločili za svojo državo. Dne 23. 12. 1991 je Republika Slovenija sprejela novo Ustavo RS. Od takrat pa do 2021 je Ustava doživela kar nekaj popravkov in dodatkov. Začelo se je s spremembo 68. člena v letu 1997, kjer je bilo določeno, da slovensko zemljo lahko kupujejo tujci. Takrat je bila o tej spremembi zelo žolčna razprava, vendar je Državni zbor sprejel to spremembo.

Ena od sprememb Ustave RS, ki še danes vpliva na življenje, bivanje in prihodnost Slovenk in Slovenov je bila, da so poslanci 2003 dodali 3. a člen, ki dovoljuje, da se prenese izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodne organizacije, ki temeljijo na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokracije in načel pravne države, ter vstopi v obrambno zvezo z državami, ki temeljijo na spoštovanju teh vrednot.

Še ena sprememba, ki volivcem praktično onemogoča neposredno demokracijo je sprememba 90. člena, ki ureja nedopustnost referenduma. Sprejeta je bila 2013. Drugi odstavek tega člena se namreč glasi:

Referenduma ni dopustno razpisati:

–        o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,

–        o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,

–        o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb,

–        o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Ustava Republike Slovenije naj zagotavlja varnost vseh ljudi, da se človekove pravice in svoboščine ne bodo kršile.

V sedanjem času je večina zakonov sprejeta po hitrem ali skrajšanem postopku, tako da je vlada s spremembo Zakona o referendumu in ljudski iniciativi aprila 2021 dobila inštrument: predlog sklepa o nedopustnosti referenduma, ki ga je do danes DZ še vsakič potrdi in prepovedal referendumske pobude.

Moja akcija je namenjena temu, da se čim več prebivalcev Republike Slovenije seznani s tema škodljivima spremembama Ustave RS in da dojamejo vso zlaganost predstavnikov ljudstva od prve spremembe 1997 dlje. Najpomembnejši namen pobud je posredovanje informacij, kako smo omejeni v pravicah in svoboščinah ČLOVEKA.

Del namena je tudi, da bi ljudje v domovini stopili skupaj in pokazali režimom, da imamo svoje vizije in voljo, da jih uresničimo.

Predstavitev aktivnosti, da bi informacija dosegla čim več volivcev

Na naslove političnih strank (predvsem tistih, ki so se potegovale za vstop v Državni zbor na letošnjih volitvah), predsedniškim kandidatkam in kandidatom, vplivnim posameznikom in skupinam ter medijem sem po 20. septembru 2022 poslala prošnjo, da mi sporočijo, ali pobudi za črtanje 3. a člena (vrnitev suverenosti) in spremembo 90. člena (neposredno odločanje preko referenduma) Ustave Republike Slovenije podpirajo ali ne. Vsem prejemnikom sem napisala: Prosim, da mi sporočite vašo odločitev ali boste svoje člane seznanili s to informacijo, in sicer do 26. septembra 2022.

Seznam, kamor sem poslala prošnjo, je naslednji:

Odzvali so se tisti, ki so označeni z rdečo barvo.

Poslala sem jim dopis, kratko vsebino pobud, obrazce in seveda linke do strani Svobodni.si, kar boste našli na spodnjih straneh.

To je dopis, ki nagovarja ljudi, naj podprejo pobudi.

Rezultat aktivnosti

Odgovore sem prejela od

Za ljudstvo Slovenije, od koder so mi sporočili, da podprejo moja prizadevanja. Akcija pa že poteka.

Ekipa Gibanje Zdrava družba je poslala sporočilo: “DA. Imamo v načrtu, k temu vsebinsko pristopimo 29. 9., podporno akcijo pa začnemo 1.10.” Gibanju sem predlagala, da se dogovorimo za sodelovanje, tako da pričakujem povezovanje.

GO iniciativa svoboDA je sporočila, da so obvestili svoje podpornike in danes (29. 9. 2022) sem jih prosila, da se povežejo z ZLM, kjer akcija že poteka.

Z Iniciative slovenskih zdravnikov pa so samo sporočili, da so predlog poslali po mailu članom. Skupne izjave pa nisem dobila.

ZAKLJUČEK

Začetek zbiranja podpisov je bil 1. 9. 2022 in jutri, 30. 9. 2022 bo poteklo 30 dni zbiranja, to je polovico časa. Potrebujemo 30.000 podpisov, da bo Državni zbor sploh začel postopek. Do pred enim tednom je bilo za vsako pobudo okrog 1.050 poslanih obrazcev preko digitalnega podpisa in overjenih obrazcev na upravnih enotah. To pomeni, da smo v 30 dne podpisali 35 obrazcev na dan, morali pa bi jih 500 na dan, oziroma 3 vsako minuto (z digitalnim podpisom bi šlo?)

Ne glede na namen, srčnost, odkritost in angažiranost mene kot pobudnice brez sodelovanja vseh, ki sem jih prosila za pomoč, LJUDJE, ne bomo mogli spremeniti realnosti, v katero so nas potisnili skorumpirani politiki. Če bi skupine in ljudje, ki sem vam poslala informacijo, vsaj odkrito povedali, zakaj podpirajo ali zakaj ne podpirajo pobud, z argumenti, ne da bi se skrivali za floskulami in sejanjem dvomov, bi lahko kaj spremenili.

ZAKLJUČEK ZAKLJUČKA

Vsi, razen tistih, ki ste se odzvali, imate le na koncu jezika povezovanje in sodelovanje. Ko je RES treba stopiti skupaj in narediti KAR PRAV JE, kot so to naredili naši predniki, stisnete rep med noge in dodatno še pobudnici mečete polena pod noge.

VERJAMEM, DA JE MED MILIJONOM IN 700 TISOČ VOLIVCI 30 TISOČ TAKIH, KI VEDO, DA NAS JE VSAKOKRATNA OBLAST IZDALA IN NAS ŠE IZDAJA. VERJETNO PA MARSIKDO NIMA INFORMACIJE, DA STA POBUDI VLOŽENI.

IN VI, KI SEM VAS POZVALA, DA DELITE INFORMACIJO, TO INFORMACIJO, KI BI NAM LAHKO SPREMENILA ŽIVLJENJE, SKRIVATE, ZADRŽUJETE IN IGNORIRATE.

Iz zemlje zraste seme, tako kot iz ideje zraste rešitev
Iz zemlje zraste seme, tako kot iz ideje zraste rešitev

Kako uporabna je bila ta objava?

Za oceno kliknite na zvezdico!

Povprečna ocena 4.5 / 5. Število ocen: 22

Zaenkrat še ni ocen! Bodite prvi, ki bo ocenil to objavo.

Ker se vam je ta objava zdela uporabna...

Delite na družba omrežja in povejte ostalim!

Žal nam je, da ta objava za vas ni bila uporabna!

Bomo izboljšali to objavo!

Povejte nam, kako lahko izboljšamo to objavo?

2 thoughts on “AKTIVNOST ZA PREDSTAVITEV DVEH POBUD SPREMEMBE USTAVE RS”

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja