SO S COVID-19 PROIZVODI NA MEDNARODNITH TRGIH SLUŽILI ŽE LETA 2018? Celo prej?

4.5
(35)

Prvi del…

TUDI V SLOVENIJI? SEVEDA SO, SAMO POVEDALI NAM NISO…

Je možno, da so nas zavajali že toliko časa. Ko smo marca 2020 postali družba v zaporu, nihče ni vedel, kaj se je že leta prej dogajalo na svetovnih trgih. Prepričani smo bili, da se je vse skupaj pojavilo prav takrat, v začetku 2020. Toda…

Mogoče kdo misli, da je zadeva covid-19 mimo. Zadeva, o kateri pišem v nadaljevanju, se je očitno pričela dogajati že precej prej, kot so nam povedali. Informacije so objavljene in jih imamo pred očmi, pa jih ne vidimo. Zato je čas, da se seznanimo s tem, da so mednarodni trdi služili s covid-19 proizvodi že leta 2018. Nekateri dokumenti pa celo govorijo o povezavah z bankami že leta 2017.

Zato v tem članku predstavljam informacije, ki so javno dostopne.

Covid-19 proizvodi so različni: testi vseh vrst, maske, rokavice, razkužila, zdravila….

Podatki mednarodnih organizacij in spleta

Zunanjetrgovinska menjava s covid-19 povezanimi proizvodi (WCO – WTO klasifikacija)

Širjenje epidemije covid-19 po svetu je pod drobnogled postavilo tudi mednarodno trgovinsko menjavo s proizvodi, ki so pomembni za boj proti njej. V ta namen je Svetovna carinska organizacija (WCO) skupaj s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pripravila seznam ključnih izdelkov (v nadaljevanju covid-19 proizvodi), ki vključuje testne komplete, zaščitna oblačila, medicinske pripomočke, razkužila ipd.

Ko sem raziskovala, kaj sploh pomeni ta klasifikacija Svetovne carinske organizacije in Svetovne zdravstvene organizacije, sem prišla do zaključka, da nekaterih dokumentov, ki bi morali biti objavljeni, ni mogoče najti na spletu.

V nadaljevanju bom posredovala linke, ki sem jih našla na svetovnem spletu v zvezi s harmonizacijo izdelkov covid-19, povezave, kdaj so bili izdelki, povezani s covid-19 predmet trgovanja v Evropski uniji, pravzaprav vse, kar bi mogoče potrebovali, da še vi raziščete vso to kolobocijo.

Referenčni seznam klasifikacije HS/CN8 za nabor podatkov “Trgovina EU od leta 2015 z medicinskim materialom COVID-19”
Referenčni seznam klasifikacije HS/CN8 za nabor podatkov “Trgovina EU od leta 2015 z medicinskim materialom COVID-19” https://ec.europa.eu/eurostat/documents/6842948/11003521/Corona+related+products+by+categories.pdf

Če boste pozorni in če se komu da raziskovati, naj preveri datume. Vedno sem se spraševala, kako je mogoče, da so že v začetku razglasitve “pandemije” imeli vse že popolnoma organizirano. Razen če so stvari pripravljali že nekaj let. Linki https://cscb.ca/article/joint-wcowho-hs-classification-list-covid19-medical-supplies-issued, https://wits.worldbank.org/data/public/hs-classification-reference_edition-2_en.pdf , 2. izdaja https://www.customs.gov.sg/files/businesses/hs-classification-reference_en%204may2020.pdf , 2.1 izdaja http://www.wcoomd.org/-/media/wco/public/global/pdf/topics/nomenclature/covid_19/hs-classification-reference_edition-3_en.pdf?la=en , 3.1 izdaja Customs Notice 20-12 – COVID-19: Tariff Classification and Other Information to Import Medical Supplies (cbsa-asfc.gc.ca), link do strani kanadske vlade

https://www.cambridge.org/core/journals/european-journal-of-risk-regulation/article/implications-of-the-covid19-pandemic-on-trade/83A8C947A5774E50C4C663C398996400 . Članek govori o posledicah pandemije covid-19 na trgovino, objavljen pa je bil 1. maja 2020. Samo sprašujem se, kako je možno, da so v mesecu in pol že imeli napisan strokoven članek… V glavnem zelo so zanimivi.

Objave OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development), Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj

V nadaljevanju bom delila povezave, kjer boste našli podatke, da so za primerjavo rezultatov v tabelah in besedilih uporabljali tudi podatke iz leta 2018. https://www.wto.org/english/res_e/reser_e/silvia_sorescu_180321.pdf (Naslov vebinarja je Trade interdependencies in vaccines and other critical goods).

To je ena od tabel iz vebinarja, ki je omenjen v besedilu.

Objave World Custom Organisation (Svetovna carinska organizacija)

Svetovna carinska organizacija (WCO) skupaj s Svetovno zdravstveno Organizacijo (WHO) pripravila seznam ključnih izdelkov (v nadaljevanju covid-19 proizvodi), ki vključuje testne komplete, zaščitna oblačila, medicinske pripomočke, razkužila ipd.

Analiza temelji na podatkih na 6-mestni ravni mednarodnega harmoniziranega sistema (HS) za leto 2018 (v USD), pridobljenih iz UN Comtrade baze podatkov. Za Slovenijo so vključeni tudi primerljivi podatki SURS za leto 2019.

O tem, da analiza temelji na 6-mestni ravni mednarodnega harmoniziranega sistema (HS) za leto 2018 govorim zato, ker prve izdaje HS classification reference for Covid-19 medical supplies iz leta 2017 ni več javno dostopna.

Dokument Svetovne trgovinske organizacije (WTO), datiran 3. 4. 2020 vsebuje podatke iz leta 2019, ko c.o.v.i.d.a praktično še ni bilo rese_03apr20_e.pdf (wto.org). V dokumentu so tudi  HS 2017 (harmonizirani sistem), to pomeni klasifikacija iz leta 2017, vendar je nisem našla oziroma stran ne obstaja. Možno je, da ne iščem po pravih besedah. Dejstvo je, da so aprila 2020 že izdali določene podatke, ki so povezani s c.o.v.i.d, in so jih spremljali v letu 2019.

WCO classification reference for vaccines and related supplies
All classifications are done under the current international HS – HS 2017. https://www.customs.gov.sg/files/businesses/HS-classification-reference-vaccines-_Feb_2021.pdf
Covid-19 cepiva v HS klasifikacijah Svetovne carinske organizacije v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo.

WORLD TRADE ORGANISATION

TRADE IN MEDICAL GOODS IN THE CONTEXT OF TACKLING COVID-19 (Trgovina z medicinskim blagom v okviru zatiranja covid-19)

V nadaljevanju po kronološkem zaporedju pripenjam linke, ki sem jih našla. Lahko ste pozorni na letnice, ki jih uporabljajo v analizi in kdaj so se pojavila cepiva (očitno so covid-19, če so dokumenti naslovljeni kot so.

https://www.wto.org/english/news_e/news20_e/rese_03apr20_e.pdf
http://medical_goods_update_e.pdf%http://medical_goods_update_e.pdf%20%28wto.org%29/20%28wto.org%29/
medical_goods_update_dec21_e.pdf (wto.org)http://medical_goods_update_dec21_e.pdf (wto.org)

Ko sem urejala to gradivo, sem ugotovila, da mogoče nekateri linki ne delujejo, zato sem dokumente slikala in dodala tudi prve strani.

WORLD BANK ORGANISATION

WITS WORLD INTEGRATED TRADE SOLUTION

Vsebina tabele za leto 2017

Medical Test kits (300215) exports by country  in 2017  
Additional Product information: Diagnostic reagents based on immunological reactions

Category: Medical Test kits/ Instruments, apparatus used in Diagnostic Testing

The data here track previously existing medical devices that are now classified by the World Customs Organization as critical to tackling COVID-19  
Medicinski testni kompleti (300215) izvoz po državah v 2017
Dodatne informacije o zdravilu: diagnostični reagenti na podlagi imunoloških reakcij

Kategorija: Medicinski testni kompleti/ Instrumenti, aparati, ki se uporabljajo pri diagnostičnem testiranju

Podatki tukaj slede prej obstoječim medicinskim pripomočkom, ki jih svetovna carinska organizacija zdaj razvršča kot ključnega pomena za zdravljenje covid-19
Medicinski izdelki so označeni s kodami (HS klasifikacije) in testni kompleti za covid imajo oznako 300215
https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2017/tradeflow/Exports/partner/WLD/nomen/h5/product/300215

Zaključek tabele

HS Nomenclature used HS 2017
HS Code 300215:

Medical Test kits

HS Classification Reference based on Covid-19 medical supplies list 2nd edition, prepared by World Customs Organization (WCO) and World Health Organization (WHO)
HS Nomenklatura uporabljena HS 2017 Oznaka HS 300215:

Medicinski testni kompleti HS

Klasifikacijska referenca na podlagi Covid-19 seznama medicinskih potrebščin 2. izdaja, ki sta jo pripravila Svetovna carinska organizacija (WCO) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

Vsebina tabele za leto 2018. Vsebina začetnega in zaključnega dela podatkov je enaka kot za leto 2017.

https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2018/tradeflow/Exports/partner/WLD/nomen/h5/product/300215

Ker je podatek, da je Svetovna banka financirala komplete za covid-19 že v letu 2017, se je zgodilo preverjanje resničnosti zapisa, zato vam posredujem še link do razsodbe, ki se glasi: Preizkusni kompleti covid-19 niso bili kupljeni v 2017 in 2018; trditev temelji na napačno označenih podatkih. Zapis je sicer v angleščini, vendar vklopite prevajanje in vam bo hitro jasno…https://healthfeedback.org/claimreview/covid-19-test-kits-were-not-purchased-in-2017-and-2018-claim-is-based-on-mislabeled-data/ .

IN KAKO SE JE ZADEVA ODVIJALA V SLOVENIJI?

O tem v nadaljevanju…

Kako uporabna je bila ta objava?

Za oceno kliknite na zvezdico!

Povprečna ocena 4.5 / 5. Število ocen: 35

Zaenkrat še ni ocen! Bodite prvi, ki bo ocenil to objavo.

Ker se vam je ta objava zdela uporabna...

Delite na družba omrežja in povejte ostalim!

Žal nam je, da ta objava za vas ni bila uporabna!

Bomo izboljšali to objavo!

Povejte nam, kako lahko izboljšamo to objavo?

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja